Canvis a la factura de llum a partir de l’1 de juny

El nou format de factura elèctrica per a usuaris domèstics, entra en vigor l'1 de juny amb un nou model unificat de tarifa que canvia l’estructura de preus i trams horaris, amb l’objectiu de fomentar l’estalvi energètic, l’eficiència, l’autoconsum i el desplegament del vehicle elèctric.

La tarifa varia segons l’horari de consum

Els consumidors, amb una potència contractada de fins a 15 kW, passen a tenir un peatge de discriminació horària en termes de potència i energia. Pel que fa a les tarifes actuals: 2.0A, 2.0DHA, 2.0DHS, 2.1A, 2.1DHA i 2.1DHS; desapareixen i totes passaran a “tarifa 2.0TD”.

Tres trams horaris: els trams canvien en funció de si són dies laborables, cap de setmana o festius estatals.

Durant els dies laborables:
Període vall (P3): de 0 a 8 hores. Horari amb la tarifa més reduïda.
Període pla (P2): al matí de 8 a 10 hores , a la tarda de 14 a 18 hores i al vespre, de 22h a 24h. Tarifa intermèdia.
Període punta (P1): de 10 a 14 hores i de 18 a 22 hores. És l'horari amb la tarifa més cara.
Durant els caps de setmana i en dies festius d'àmbit estatal, només hi haurà període vall durant les 24 hores del dia, la més econòmica.

Peatge assignat automàticament
El nou peatge s’assignarà de manera automàtica als consumidors acollits al PVCP (preu voluntari per al petit consumidor). No obstant això, el consumidor pot adoptar les seves potències contractades i les seves pautes de consum per aprofitar els avantatges del nou tram de peatge 2.0TD. En el cas de consumidors en el mercat lliure, variarà segons el comercialitzador, el qual podrà adaptar el preu del contractat a nous períodes d’energia i potència o mantenir els trams de preu i calculant la diferència segons el perfil de consum.

Consells per reduir la factura
Hi ha diverses possibilitats per reduir la factura:
• Desplaçar el consum a períodes fora de les hores punta.
• Adequar la potència contractada a les necessitats reals. El canvi de potència se sol·licita a través del comercialitzador. La potència contractada es pot canviar cada dotze mesos. Per facilitar l'adaptació, es permeten dos canvis de potència gratuïts fins al 31 de maig de 2022, llevat que el canvi impliqui actuacions en el punt de subministrament que requereixin el desplaçament d'un tècnic.
• Evitar simultaniejar consums per poder reduir la potència contractada.

Rebut de la llum simplificat
A més del canvi en les tarifes, des del juny també se simplificarà el rebut de la llum i s'hi inclouran les potències contractades per a cada franja horària i un codi QR amb el qual es podrà accedir a un comparador de la CNMC amb els preus de les diferents empreses.

noves tarifes llum sac

omicOficina municipal d'informació al consumidor (OMIC)
Per a qualsevol reclamació, queixa o denúncia en relació a la factura de la llum, pot contactar amb l'OMIC (Oficina municipal d'informació al consumidor), és un servei gratuït de l'Ajuntament de Castelldefels que té com a objectiu facilitar informació i assessorament als ciutadans, per tal de garantir i defensar els drets de les persones consumidores.
Pot sol·licitar cita prèvia a l’OMIC (telefònica o presencial), trucant al telèfon 936 65 11 50 o des de la web municipal, fent click aquí.

Oficina local de lhabitatge SACServei d’Eficiència Energètica de l’Oficina Local de l’Habitatge (OLH)
Si vol assessorament i acompanyament per reduir la factura de la llum, pot adreçar-se al Servei d’Eficiència Energètica de l’Oficina Local d’Habitatge (OLH) de Castelldefels, on s’ofereix informació per fomentar mesures d’eficiència energètica i per tant, per reduir el consum en l’àmbit domèstic.
L’equip d’Eficiència Energètica us donarà suport per entendre les factures del subministraments de la llar i les eines i recomanacions per reduir la despesa.
Per a més informació, pot accedir a la pàgina web de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC). 

Passatge de les Caramelles, 2 08860 Castelldefels | Tel. 93 664 69 90 Fax 93 664 69 92 | Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. | Avís Legal